אם אתם קוראים את המילים האלה, סביר להניח שיש לכם תינוק שלא תמיד מצליח לישון היטב בשעות הרצויות, ויחד איתו גם אתם נפרדים משעות שינה חשובות. אולי התינוק מתקשה להירדם בערב או מתעורר לעיתים קרובות באמצע הלילה – אך אל דאגה, אתם לא לבד. קשיי שינה של תינוקות נפוצים מאוד, ואין הורה שלא מתמודד עם הבעיות הללו, בייחוד עם תינוקות בין הגילאים שלושה חודשים לשנה. גם ההורים הכי טובים והכי מסורים יכולים להיתקל באתגרים בהרדמת התינוק, ולשם כך יצרנו בשבילכם את המדריך הזה. המשיכו לקרוא ותקבלו טיפים מעשיים ואסטרטגיות שונות שיעזרו לשפר את איכות השינה של התינוק המתוק שלכם ושל כל המשפחה.
למי המדריך המיועד?
הורים יקרים, המדריך הזה מיועד לכם – ההורים לתינוקות המתקשים להירדם בלילות. קשיי ההירדמות של התינוק יוצרים הרבה קושי, עייפות, חוסר סבלנות, תחושת אשם ואפילו תחושת כישלון אצל חלק מההורים. אבל חשוב מאוד לזכור שאתם לא לבד במצב הזה, קושי בהרדמות הוא נפוץ מאוד בקרב תינוקות, ויש המון דברים שאפשר לנסות כדי לשפר את המצב. אז בואו ניקח נשימה עמוקה, נרגע וננסה להבין יחד איך אפשר לעזור לתינוק שלכם לישון טוב ורצוף יותר בלילות.
חשוב להבין: למה לחלק מהתינוקות יש קושי בלהירדם?
קודם כל, חשוב מאוד להבין שלא עשיתם שום דבר רע או לא נכון שגורם לתינוק שלכם לקשיי הרדמות. יש הבדלים טבעיים גדולים בין כל תינוק לתינוק, ורואים אותם גם בקלות ההרדמות, ובאיכות השינה שלהם. יש תינוקות שפשוט נולדים “ישנוניים” ולכן הם נרדמים בקלות רבה, בעוד שאחרים מתאפיינים ב”עוררות יתר” מולדת שגורמת להם להיות פחות רגועים ולהתקשות יותר במעברים שבין שלבי הערות והשינה. גורמים נוספים שיכולים להשפיע על איכות השינה כוללים בכי קולי או דלקות באוזניים שגורמות לאי-נוחות, בעיות בדרכי הנשימה כמו אסתמה, בעיות גזים שגורמות לכאבי בטן, ועוד ועוד. אז מה עושים? החדשות הטובות הן שאף שאי אפשר לשנות את המזג הטבעי של התינוק, קיימות דרכים רבות שאפשר לנקוט כדי לשפר מאוד את הרגלי השינה והיכולת שלו להירדם בעצמו.
איך מרדימים תינוק עצמאית?
אלו הן שיטות הזהב שעליכם לנסות לפחות כמה פעמים, כדי לעזור לתינוק שלכם לקבל את שעות השינה שלהן הוא זקוק ולעזור לו להירדם בקלות.
יוצרים סביבת שינה נעימה
הדבר הראשון שיש לעשות הוא לדאוג לסביבת שינה נוחה, שקטה וחמימה לתינוק. תוכלו להשתמש לשם כך במצעים נעימים לדוגמה, המארזים של מאמיל’ה שכוללים מצעים איכותיים למיטה, שמיכות נעימות למגע העור ומגוון חפצים לתלייה מעל מיטת התינוק או העגלה שיצרו אווירה רגועה ומרדימה. כדאי להשקיע במוצרי איכות שיסייעו לתינוק שלכם להרגיש בנוח, שיהיה לו חם דיו וירגיש מוגן .נוסף לכך, ודאו שחדר השינה מוחשך ושקט – הוציאו ממנו גירויים כמו טלוויזיה, מוזיקה או אור בוהק. וכמו כן כדאי שטמפרטורת החדר תנוע בין 20 ל-22 מעלות צלזיוס.
מעניקים חום ועוטפים את התינוק
גירוי עדין ומגע אנושי מרגיע כמו ליטוף וחיבוק יכולים לעזור לתינוק להירגע ולהירדם מהר יותר. שימוש בשמן מרגיע יכול לחזק את אפקט העיסוי וההרגעה גם כן. להחזיק ולנענע בעדינות את התינוק, כשהוא עטוף היטב בשמיכה חמה ונעימה, יכול לחקות בשבילו תחושה של היותו ברחם. באתר שלנו תוכלו למצוא שמיכות חמימות ונעימות למגע שיעטפו את התינוק בחום ויעניקו לו תחושת ביטחון.
מקפידים על שגרת שינה במהלך היום
שמירה על שגרת שינה קבועה ועקבית, הן ביום והן בלילה, היא אחת הדרכים הטובות ביותר ללמד את גוף התינוק מתי הזמן לישון ומתי להתעורר. תינוקות אוהבים וזקוקים לסדר יום צפוי ולהרגלים קבועים. ודאו שהתינוק ישן מספיק לאורך היום בכל זמן מנוחה, וששעות ההרדמות וההתעוררות בלילה קבועות או קרובות אחת לשנייה. לדוגמה: שינה בלילה בין שבע בערב לשבע בבוקר (12 שעות), מנוחת בוקר בין השעה תשע לאחת עשרה ומנוחת צוהריים בין השעה אחת לשלוש. אם התינוק ישן פחות מ-14 שעות ביממה, ייתכן שחסר לו מנוחה במהלך היום. שינויים תכופים בשעות השינה יכולים גם הם להוביל לקושי בהרדמות.
לפי גילאים
נוצרים כמה הבדלים עיקריים בהרגלי השינה של תינוקות, ככל שהם מתפתחים וגדלים. לכן גם שיטות ההרדמה שלהם צריכות להשתנות. ואלו הן השיטות היעילות להרדמה בהתאם לגיל התינוק בשנה הראשונה:
איך להרדים תינוק בן חודש?
בגיל זה ישן התינוק בין 16 ל-18 שעות בממוצע ביממה, כשהוא מתעורר כל 4-3 שעות לאכילה. שגרת שינה קבועה היא חיונית מאוד בשלב הזה. הביאו בחשבון שתינוק כה צעיר עדיין לא מסוגל להרגיע את עצמו לבד או להירדם מבלי לקבל עזרה. לכן חשוב ליישם אסטרטגיות הרגעה כגון:
- תנועה עדינה וניעור
- ליטוף וחיבוק
- השמעת קולות שיכולים לחקות את חווית הרחם כמו דפיקות לב או רעש לבן
- שימוש במוצץ או צעצוע מרגיע אחר
- יצירת סביבה חמה, חשוכה ושקטה
איך להרדים תינוק בן חודשיים?
בגיל זה התינוק כבר מסוגל להבדיל באופן בסיסי בין יום ולילה, לכן שמירה על שגרת שינה קבועה הופכת לקריטית. בנוסף לטכניקות שתוארו לעיל, אפשר לנסות גם:
- משחקי מציאה – הסתרת צעצוע ואז גילויו מחדש
- תליית צעצועים מעל המיטה לעניין את התינוק
- המשך שימוש במוצץ
- שירי ערש
איך להרדים תינוק בן חצי שנה?
בגיל 6 חודשים, שעות השינה בדרך כלל מתקצרות ל-14 עד 15 שעות ביממה. התינוק תלוי פחות בהאכלה בלילה ולכן מסוגל לישון במשך זמן רצוף ארוך יותר. עם זאת, בגיל הזה התינוק כבר ערני ומודע יותר לסביבתו, כך שגירויים כמו אור ורעש יכולים להפריע לו יותר להירדם. נוסף על האסטרטגיות שהוזכרו קודם, בגיל 6 חודשים מומלץ:
- לוודא חושך ושקט מוחלט בחדר
- להתמיד בשירי ערש וסיפורים קצרים לפני השינה
- שימוש במנורת לילה או במוזיקה רגועה כדי לחסום רעשי רקע
- להימנע ממשחקים מעוררים או פעילות מאומצת לפני השינה
סיכום
תינוקות רבים עוברים תקופות של קושי בהירדמות, ושינה קלה במהלך השנה הראשונה לחייהם, שכן מדובר בתופעה רווחת וחולפת. המפתח הוא סבלנות והתמדה ביישום טכניקות הרגעה כגון שמירה על שגרה, סיפורים ושירי ערש, מגע וחיבוק ויצירת סביבת שינה נוחה ומוגנת לתינוק.